Jos sinä olet yksi niistä, joka olet aidosti kiinnostunut tietämään miten juutalaiset voisivat uskoa Jeesukseen, jos todella haluat päästä pidemmälle ymmärryksessäsi siitä, mitä hän merkitsee sinulle ja miksi, niin todennäköisesti löydät vastauksia kysymyksiisi juuri täältä. Toivomme, että alla olevat linkit osoittautuvat hyödyllisiksi. Jos sinulla on kysymys, jota linkeissä ei ole käsitelty, niin haluaisimme tietää sen, jotta meillä olisi mahdollisuus lähettää sinulle syvällinen vastaus.

Mitä todisteita sinulla on siitä, että Jeesus on Messias?

Henkilölle, joka on jo mielessään päättänyt, ettei Jeesus ole Messias, on tärkeää aloittaa sanomalla, ettei mikään määrä todisteita tule saamaan häntä vakuuttuneeksi. Niille, jotka ovat rehellisiä kysyessään, itse todisteet puhuvat puolestaan.

Otsikon esittämä kysymys on hyvä, kun se esitetään vilpittömästi. Loppujen lopuksi, juutalaisten historiassa on esiintynyt monia vääriä Messiaita, joiden joukossa kaikkein merkittävimmät olivat Shabbetai Zevi ja Bar Kochba, joka johti kapinaa Rooman valtaa vastaan vuosina 132-135 eKr.

Rabbi Akiva, yksi kuuluisimmista henkilöistä juutalaisten historiassa, julisti Bar Kochban olevan ”Messias-kuningas”. Valitettavasti, Bar Kochba, Akiva ja tuhannet muut juutalaiset saivat surmansa roomalaisten rynnätessä Betarin linnakkeeseen. Shabbetai Zevi puolestaan julisti itse itsensä Messiaaksi. Shabbatistien liike kukoisti 1600-luvun Euroopassa ja levisi niin tavallisten ihmisten kuin rabbienkin keskuudessa. Kun Turkin sulttaani vangitsi Shabbetai Zevin 1666, hän kääntyi islamin uskoon välttääksen kuolemanrangaistuksen. Olemme traagisesti erehtyneet aiemmin, joten ei ole yllättävää, että täytyy etsiä vahvoja todisteita uskolle Jeesukseen Messiaana.

Ajatus Messiaasta löytyy heprealaisesta Raamatusta

Messiaan ”henkilöllisyystodistus” on annettu meille Raamatussa. Kuvittele, että etsisit ystävääsi niin, että ensin paikantaisit hänen maansa. Tämä informaatio yksin ei riitä, vaan sinun pitää lisäksi saada selville hänen asuinkaupunkinsa ja katuosoitteensa. Myös ystäväsi puhelinnumero ja tieto siitä, milloin hän olisi kotona, auttaisivat sinua löytämään hänet.

Samalla tavoin Raamattu kertoo meille Messiaan henkilöllisyyden. Raamattu kertoo meille hänen etnisen taustansa, syntymäpaikkansa, hänen saapumisensa ajankohdan ja muita tuntomerkkejä, joista tunnistamme hänet. Nämä ”suositukset” tekevät mahdolliseksi Messiaan tunnistamisen ja samalla huijareitten tunnistamisen.

Tietysti voidaan väittää vastaan, että jos nämä ”suositukset” olivat niin selkeitä, niin miksi useimmat juutalaiset eivät uskoneet Jeesukseen, ja miksi väärät Messiaat, kuten Bar Kochba ja Shabbetai Zevi saivat heidät niin (otetuiksi) vakuuttuneiksi?

Käsittääksemme tämän, meidän täytyy ymmärtää, että Jeesuksen aikana messiaaninen toivo oli tullut ihmisten mielissä poliittiseksi kysymykseksi. He pyrkivät vapautumaan Rooman sorrosta. Vaikka Kirjoitukset puhuivat sekä Messiaan kärsimyksistä että voitoista, oli voitto-aspekti noussut päällimmäiseksi tavallisten ihmisten mielissä Rooman vallan vuoksi. Tämä ”yksipuolinen” kuva Messiaasta on jäänyt juutalaiskansan mieleen, ja politisoitunut messiaaninen toivo elää yhä. Täten toivo pikemminkin poliittisesta kuin hengellisestä Messiaasta on osaltaan edesauttanut hyväksymään sellaiset henkilöt kuten Bar Kochba, ja torjumaan Jeesuksen Messiaana.

Emme kuitenkaan väitä, että kaikki juutalaiset torjuivat Jeesuksen väitteet. Näin ei todellakaan ollut asian laita, sillä kaikki ensimmäiset Jeesuksen seuraajat olivat juutalaisia. Tosiasiassa, monet sen aikaiset rabbit ja sen jälkeisetkin olivat tietoisia Messiasta koskevista profetioista, joiden kristityt väittävät täyttyneen Jeesuksessa. Keskiajalla kävi paine niiden taholta, jotka sovelsivat Jesajan 53. luvun ennustuksen Jeesukseen, niin kovaksi, että Rashi, suurin keskiaikaisista Raamatun tutkijoista, tulkitsi luvun uudelleen ja sanoi, että se viittaa Israelin kansaan. Aikaisemmat talmudisti-rabbit puolestaan olivat yhtä mieltä siitä, että luku oli ennustus Messiaasta. Monet juutalaiset tutkijat tänä päivänä pitävät edelleen kiinni Rashin tulkinnasta, vaikkakin se on peräisin vasta keskiajalta.

Mitkä sitten ovat Messiaan suositukset?

Alla olevasta listasta löytyy vain muutama esimerkki, mutta monia muitakin on olemassa. Aikaisemmat rabbit tunnustivat, että kaikki nämä tekstin kohdat viittaavat Messiaaseen:

Koskien sukujuuria, syntymäpaikkaa, -aikaa, ja elämäntyyliä, Jeesus vastasi heprealaisten kirjoitusten messiaanisia odotuksia yksityiskohtia myöten.

Profetioiden täyttymys löytyy tallennettuna Uudessa testamentissa. Niihin liittyy useita muita tekijöitä, jotka näyttävät todeksi Jeesuksen messiaanisuuden.

Ensinnäkin, hän väitti olevansa Messias. Kun nainen sanoi hänelle: ”Minä tiedän, että Messias on tuleva”, Jeesus vastasi ”Minä olen se” (Johannes 4: 25-26 ). Luonnollisesti tämä ei todista mitään, ei suuntaan eikä toiseen. Toisaalta, jos Jeesus ei olisi koskaan väittänyt olevansa Messias, miksi sitten yrittäisimme todistaa, että hän oli Messias? Hänen oma väittämänsä on perusta kaikille muille todisteille.

Jeesuksen oma elämä (on terävä vastakohta) erottuu jyrkästi vääristä Messiaista, ja on samalla positiivinen näyttö siitä, mitä odottaisimme Messiaan tekevän.

Jeesus teki monia ihmeitä: paransi sairaita, toi eheyden ihmisten elämään, antoi anteeksi syntejä ja korjasi ihmissuhteita. Jeesus, toisin kuin Shabbetai Zevi, täytti Mooseksen lain niin kuin hurskas juutalainen. Jeesus kuoli ja nousi kuolleista, sitävastoin Bar Kochba ei noussut kuolleista.

Ylösnousemus on yksi monien muiden todisteiden joukossa ja näyttää ehkä kaikkein vakuuttavimmin todeksi Jeesuksen väitteet. On mielenkiintoista, että israelilainen tutkija, Pinchas Lapide, on kirjoittanut kirjan, joka on(, eikä niinkään vähän,) herättänyt melkoista huomiota juutalaisyhteisössä. Syy huomioon on Lapiden maininta, että Jeesuksen ylösnousemus on hyvinkin mahdollisuuksien rajoissa. Loppujen lopuksi, hän järkeili, heprealaisista kirjoituksista löytyy monia kertomuksia ihmisistä, jotka palasivat elämään. Miksei myös Jeesus? Valitettavasti, Lapide (epäonnistuu huomioimaan) jättää huomioimatta, että Jeesuksen ylösnousemusta kuvataan termein, jotka ovat ylivoimaisia muiden henkiinherättämiskertomusten terminologiaan verrattuna. Lapide ei myöskään ymmärrä sitä tosiasiaa, että Jeesus ennusti oman ylösnousemuksensa, mikä osoittaa oikeaksi hänen väitteensä, että hän on Messias.

Kautta historian on ollut tarjolla joukko raportteja, jotka selittelevät, ettei ylösnousemus ollut historiallinen tapahtuma (”It Never Happened”) tai se ei ollut yliluonnollinen (”Here´s How It Happened”)

Näillä selittelyillä ei ole ollut menestystä. Käypä itse läpi mahdollisuudet ja (näe) mieti, mitkä ovat järkevimpiä. Varastivatko roomalaiset viranomaiset Jeesuksen ruumiin haudasta? Mikseivät he sitten tuoneet ruumista esille, kun sana Jeesuksen ylösnousemuksesta alkoi levitä? Tai ehkä opetuslapset varastivat ruumiin? Mutta voisiko heidän oma keksimänsä tarina saada aikaan muutoksen heidän asenteissaan? Kolme päivää aikaisemmin he olivat pettyneitä, peitottuja idealisteja, jotka olivat toivoneet, että Jeesus toisi uuden maailmanjärjestyksen. Voisiko valhe, jonka he tiesivät valheeksi, merkitä heille nyt toivoa, rohkeutta vainoissa ja korkeita eettisiä arvoja, jotka he olivat itselleen asettaneet.

Ehkä Jeesus ei koskaan kuollut, hän vain pyörtyi ristillä ja elpyi haudassa?

Tämän käsityksen teki kuuluisaksi Hugh Schonfieldin kirjoittama kirja ”The Passover Plot” (Pääsiäisen salajuoni). Valitettavasti kirjailija jätti huomioimatta, että roomalaiset lävistivät Jeesuksen kyljen, mikä varmasti olisi aiheuttanut kuoleman. Lisäksi oli hautaa vartioimassa roomalainen sotilasosasto ja sen lisäksi haudan sisäänkäynti oli tukittu valtavalla kivellä. Ei ollut mitään keinoa, millä elvytetty Jeesus olisi voinut paeta haudasta ja sitten vakuuttanut sadat skeptiset silminnäkijät, että hän oli ikiajoiksi voittanut kuoleman. Vai oliko kysymyksessä joukkohallusinaatio? Sen olisi pitänyt olla melkoinen hallusinaatio, niin että sen olisivat nähneet valtavan erilaiset ihmiset, eri aikoihin päivästä ja eri paikoissa. Ehkä yhtä ihmistä olisi voinut huijata, mutta voisiko huijata viittäsataa ihmistä, jotka samanaikaisesti näkivät Jeesuksen? Toisin kuin hallusinaatioissa, ylösnousseen Jeesuksen ilmestymiset päättyivät yhtä äkisti kuin olivat alkaneetkin, neljäkymmentä päivää ylösnousemuksen jälkeen.

Ainoa tyydyttävä selitys on, että ylösnousemus tosiasiassa tapahtui, aivan kuten on kirjoitettu. Jos asia on näin, niin se on vankka syy hyväksyä Jeesus Messiaana.

Jeesus muuttaa ihmisten elämän

Jeesus tarjoaa sovituksen synneistä ja sovinnon Jumalan kanssa, sen vuoksi hän tuo rauhan, ilon ja tarkoituksen ihmisen elämään. Ilman uskoa Häneen ei ole perustaa todelliselle rauhalle ja elämän suunnalle. Kuten psalmisti sanoo, ihmiset ovat luopuneita kohdusta asti (Psalmi 58:4). Ne jotka uskovat, usein kokevat, että Jeesuksen sovitustyö parantaa heidän luopumuksensa.

Heprealaisen Raamatun ja Uuden testamentin objektiivisen todistusaineiston ja omassa elämässämme koetun subjektiivisen vahvistuksen perusteella, olemme sitä mieltä, että on olemassa runsas näyttö.

Menu

Etusivullep

Mihin Uskomme

Miksi uskomme, että Juutalainen tarvitsee Messiaan

Mitä teemme

Rabbien dilemma